Kelahiran Puteriku II

December 26, 2018

|| Assalamualaikum ||
بسم الله الرحمن الرحيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani



Kelahiran Puteriku II |Bila boleh memilih untuk berbadan langsing atau berbadan besar kerana mengandungkan mu . Maka , ibu akan memilih untuk mengandungkan mu kerana ketika mengandungkan mu , ibu merasakan keajaiban dan kebesaran Allah .

Samb ... ( kelahiran puteriku )

Bila dah teresak esak menangis sebab takut nak kena paksa bersalin , ada beberapa orang makcik nie tenangkan wani . Kami pun bersembang nak hilangkan rasa takut . Majoriti makcik-makcik yang ada dekat situ overdue nak melahirkan anak yang ke-3 dan keatas .

Bila bersembang , ada juga la gelak-gelak bila bercerita detik nak bersalin . Wani langsung tak makan dari pagi sampailah decide kena tahan wad . Alhamdulillah , suami sentiasa tunggu wani sampai wani dapat katil . Dah nak masuk maghrib , baru ada rasa lapar + nak sangat makan , hehehe . Seharian ketakutan menyelubungi diri . Menangis jangan cakap , rasa nak menangis setiap masa je lagi lagi kalau senyap tak menyembang dengan sesiapa .

Masa tu dah dapat baju hospital warna pink . Nurse minta tukar pakaian , pakai baju hospital itu . Dalam hati , " betul ke aku masuk wad hari nie " . Rasa masih tak percaya lagi kena tahan wad , tidur dekat hospital .

Setiap dua jam nurse panggil untuk buat pemeriksaan jantung anak . Alhamdulillah , jantung baby baik baik sahaja .

Datang hospital dalam tengahari , buat pemeriksaan semua hampir nak dekat asar juga dalam pukul 4.00 petang . Pukul 9.30 malam baru dapat katil . Dah boleh naik wad bila dah ada katil kosong .

Bila dah dapat katil , baru suami boleh naik wad untuk hantar barang , makanan semua lah . Setiap kali nampak muka suami je rasa sedih , hahaha , aduhh 😂 . Sembang sembang dengan suami dalam 10 minit macam tu , suami pun balik . Seharian teman isteri dekat hospital . Esok pagi , suami kena datang balik .

SABTU | 21hb Julai 2018

Pertama kali dalam hidup tidur dekat wad . Malam malam dengar baby baru bersalin menangis . Dengar orang kena tolak katil ke labor room . Memang tidur tak nyenyak dekat hospital , pendek kata tak tidur langsung .

Pukul 4 pagi , nurse datang untuk periksa jantung baby . Masa tu rasa baby bergerak dalam perut . Sambil sambil tu sembang dengan nurse juga , takkan senyap je , buat ramah sikit , hahaha . Siapa yang tidur , memang kena kejut untuk periksa jantung baby . Lepas dah selesai periksa jantung , wani pun tertidur , hahaha . Tak tidur satu malam , tertidur lepas nurse pergi ke katil lain .

Pukul 5.30 pagi , bangun untuk solat subuh dan periksa jantung baby lagi . Jantung baby baik baik sahaja . Kekadang cakap cakap dengan baby dalam perut tu . Doa yang baik baik untuk dia . Pukul 7.30 , ramai nurse datang untuk kemas katil , tukar lapik katil , buka tingkap dan bagi salinan pakaian .

Pukul 8 pagi , doktor datang katil untuk periksa apa yang patut . Kemudian , masukkan ubat induce . Doktor kata tunggu 6 jam , kalau tak ada tanda , masukkan ubat kali ke-2 nanti .

Suami pun datang , hantar makanan dalam 10 minit macam tu , suami kena keluar balik . Pukul 12 baru boleh masuk balik untuk waktu melawat . Dalam masa 6 jam tu , dah ada seorang dua dapat effect ubat . Dah buka jalan dan sakit contraction . Terus nurse tolak masuk labor room . Wani masih lagi tunggu effect ubat , haha . Cuma rasa sakit perut sikit sikit tapi tak kerap dan tak sakit sangat .

Pukul 12.30 , baru suami boleh masuk melawat sampai pukul 2.00 petang . Lepas pukul 2.00 , suami keluar untuk solat zohor . Wani bangun dari katil dan berjalan untuk solat zohor .

Selepas balik dari solat zohor itu , perut wani dah rasa sakit . Macam sakit sengugut . Okeyy , takpe wani tahan je . Makin lama rasa sakit itu makin kerap datang , sekejap 10 atau 5 minit tak sakit , lepas tu sakit balik . Wani dah rasa ini mesti sakit contraction , tahan sakit siap pegang cadar katil , duduk pun tak senang . Rasa nak campak cadar katil pun ada , hahaha . Sikit sikit wani tengok jam , rasa lamanya nak dekat 4.30 Petang masa melawat kali kedua .

Pukul 4.30 Petang pun suami datang untuk masa melawat kali kedua . Suami datang je , terus pegang tangan dia . Pegang sekuat kuatnya , macam sekuat hati pegang , punya lah sakit . 

Dah lama sakit , nurse dan doktor datang untuk check bukaan jalan . Nurse offer nak ambil ubat tahan sakit , tapi wani tolak . Sebab dalam fikiran ubat tahan sakit itu macam bagi epidural . Lepas dah bersalin baru tahu , kena cucuk dengan punggung ja , hahaha . Bukan epidural .

Next post wani sambung , ada kerja sekejap . Nantikan sambungan nya . . . .





|| Terima Kasih , Fi Hifzillah . Ilal LiQa' ||


You Might Also Like

5 comments

  1. Saudara mara...kawan-jawan cakap dengan Kak PC...sakit yang memang sakit tapi membahagiakan bagi wanita salah satunya adalah sakit mahu melahirkan.Moga 1 masa Allah izin kak PC melaluinya.

    ReplyDelete
  2. wah..xsabar nak baca ni..:)

    ReplyDelete
  3. Akak dulu pun macam wani jugak. Takut sangat, tapi bila dah bersalin tu hilang dah rasa takut dan sakit.bila dapat tengok anak sendiri.

    ReplyDelete
  4. Berdebar kan bersalin awal.
    Kaklong pun paksa bersalin pada minggu 37.
    Berminggu2 tak tido malam. Takot.. :(

    ReplyDelete
  5. FOLLOW atau Kunjungi Juga Blog Aku Ya Di:
    www.iyablog.com

    ReplyDelete